Türkiye’nin Gururu
Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi’ne bugüne kadar onbinlerce kanserli hasta tedavi için başvurdu. Hastanenin ünü Bursa ve Güney Marmara’yı da aştı.
Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi 1990’lı yıllarda, çağımızın vebası olarak nitelendirilen kanserle mücadelede Bursa oldukça gerilerdeydi. Devlet Hastaneleri ve Sosyal Sigorta Kurumu Bursa Hastanesi tarafından kanser teşhisi konulan hastaların büyük çoğunluğu Ankara ve İstanbul’daki Tıp merkezlerine sevk ediliyordu. Tanı ve tedavisi açısından bir ekip çalışması gerektiren kanser hastalığı, özellikle erken dönemde teşhis edildiği takdirde tedavisi mümkün olduğu halde, Bursalılar bu şansı pek kullanamıyordu. Hastalığın tanısını saptayan ve ameliyatı yapan sağlık kurumu ile kemoterapi ya da radyoterapi tedavisini uygulayan kurumun ayrı illerde ve ayrı ekipler tarafından yürütülmesi nedeniyle çok sayıda hastanın tedavisi aksıyordu ve hasta sağkalım oranı düşüktü.
Bağımsız kanser hastanesi
Türkiye’nin iki önemli sorunundan birinin eğitim, diğerinin ise sağlık olduğunun bilincinde olan hayırsever işadamı Ali Osman Sönmez, Bursalılara bir sağlık kompleksi kazandırmayı planlıyordu.
Hayırsever iş adamı Ali Osman Sönmez, Devlet Hastanesi’nin yanına bir ek hastane yaptırmak üzere harekete geçti.
Yer tahsisi ve gerekli bürokratik işlemler tamamlandı ve 15 Eylül 1990 tarihinde, merhum Turgut Özal’ın katıldığı törenle hastanenin temelleri atıldı. Hastane önceleri Devlet Hastanesi’ne bağlı bir birim olarak planlanmıştı.
1994’te Ali Osman Sönmez’in hastanenin bağımsız bir kanser hastanesi olması hususundaki öneri ve tavsiyeleri üzerine “Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi” oluştu.
1995’te hizmete girdi
Hastaların en iyi şekilde teşhis ve tedavisinin yapılacağı çağdaş bir mimari tasarıma sahip olan Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi’nin inşaatı beş yıl sürdü. Atom Enerji Kurumu’nun belirlediği standartlara uygun olarak inşa edilen hastane, paranın o günkü değerine göre 250 milyara liraya mal oldu.
İç donanımları tamamlanan Ali Osman Sönmez Hastanesi’ne Maliye Bakanlığı’ndan kadro tahsisi alınarak Sağlık Bakanlığı’nca doktor, hemşire ve laborant, radyoterapist ve diğer sağlık personeli atamaları yapıldı.
27 Haziran 1995’e gelindiğinde, artık Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi, teşhis ve tedavi için hizmete hazırdı.
Altı katlı, 200 yatak kapasiteli ve altı ameliyathanenin bulunduğu Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi, 27 Haziran 1995 tarihinde düzenlenen törenle hizmete girdi. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller ile dönemin Sağlık Bakanı Doğan Baran’ın katıldığı törende, hastanenin açılışı Çiller tarafından yapıldı.
Dönemin başbakanı tarafından örnek davranışından dolayı defalarca kutlanan Ali
Osman Sönmez’in açılışta yaptığı konuşma hizmet heyecanı ve inanç doluydu…
Ünü Türkiye’ye yayıldı
Dün kaybettiğimiz hayırsever işadamı Ali Osman Sönmez’in yaptırmış olduğu hastane, Türkiye’nin iki büyük kanser hastanesinden biri ve ünü artık Bursa ve civar illeri de aşarak Anadolu’ya yayıldı. Hastaneye başvuran hastalar arasında artık Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gelen hastalar da yer alıyor. 158 yatak kapasitesine sahip olan Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi’nde yatak doluluk oranı yüzde 100. Yılda ortalama 10 bin civarında hastanın muayene talebiyle müracaat ettiği hastanede altı ameliyathane aktif olarak çalışıyor. Yanık ünitesinin hizmete girdiği ve yoğun bakım ünitesinin kuruluş çalışmaları ise sürdürülüyor.
Çağdaş teşhis ve tedavi
Teşhis ve tedavide, mamografi, ultrasonografi, radyografi, radyoterapi başta olmak üzere en modern cihazlar bulunuyor. Hastaları rahatlatan çağdaş hastane mimarisine sahip olan Ali Osman Sönmez Hastanesi hastalara hizmet vermek için yeterli sayıda tıbbi personele sahip.
Ayrıca, benzeri sağlık kurumlarında çok az rastlanan cerrahi onkolog ve medikal onkolog branşlarında hizmet veren uzmanlarla çalışan hastanede, her gün 45-50 civarında hastaya kemoterapi uygulanıyor.
Hüseyin Hüsnü Serdar İl Sağlık Müdürü:
“Ali Osman Sönmez Bursa için çok önemli bir kayıptır. Eserleri milletin eseridir. Bursa’ya kazandırmış olduğu Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi, sadece Bursa’ya değil Güney Marmara’ya hitap ediyor. Hastanenin donanımı, fiziki imkanları insanı rahatlatıcı bir mükemmellikte düzenlenmiş. Hizmetle bütünleşince, sekiz on milyonluk bir nüfusa hizmet ediyor. Merhum Ali Osman Sönmez, her dönemde hastanenin gelişimi ve eksiklikleriyle ilgilenirdi. Hiçbir zaman hastaneyle ilişkisini kesmedi ve yardımlarını sürdürdü. Ailesinin, Sönmez Holding ve Medya S ailesinin hepimizin başı sağ olsun… ”
Aynur Boz (Hasta):
“Bu çok üzücü. Değil Bursa, Türkiye’nin büyük kaybı. Allah rahmet etsin. Yaptırdığı son derece teknolojik hastane sayesinde çok iyi tedavi oluyoruz. Torunuma inşallah Ali Osman ismini koyacağım. Çünkü öyle bir insanın kişilik olarak eşine rastlamak zor oluyor. Ailesine başsağlığı dilerim. ”
Sezgin Kara (Hasta):
“Ölümüne çok üzüldüm. Çok büyük hizmetlerde bulunmuştu. Böyle bir hastaneyi yapmakla birçok insanın hayır duasını aldı. Buradaki hastaya olan ilgi ve tedavi yöntemi belki de özel hastanelerde yok. Kendisinden Allah razı olsun. Ailesine başsağlığı diliyorum.”
Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Başhekimi Osman Cem Toros:
“Memleketimize değerli katkılarda bulunmuş olan sayın Ali Osman Sönmez beyin vefatından derin üzüntü duymaktayım. Ülkeye kazandırmış olduğu değerlerden biri olan Onkoloji Hastanesi için kendisine büyük saygı duyuyorum. Ailesinin ve Türk milletinin başı sağolsun.”